لاستيك رابردم
مشخصات و اطلاعات لاستيك رابردم:
لاستيك رابردم براي جدا كردن محل عمل، هنگام فعاليت هاي ترميمي و اندودنتيكس استفاده ميشود. براي اينكه ابزار و وسايل كوچك، حين كار دندانپزشك، به صورت اتفاقي توسط بيمار بلعيده نشود، از رابردم استفاده ميشود. همچنين وجود رابردم سبب ميشود بيمار طعم ناخوشايند مواد شستشو دهنده كانال هاي دنداني را نچشد كه خود، كمك شاياني است به بيمار. جالب است بدانيد كه كلمه «رابردم» به تنهايي به معناي لاستيكي است كه مانند سد عمل كند. وجود لاستيك رابردم، يك محيط خشك و تميز براي كار در اختيار دندانپزشك قرار ميدهد و تا حد زيادي از انتقال عوامل عفوني جلوگيري ميكند.
جنس و ويژگي ها:
جنس لاستيك رابردم معمولا از لاتكس است و در ابعاد متوسط توليد ميشود. ابعاد اين محصول معمولا 24.15 24.15 سانتي متر است. لاستيك هاي رابردم در دو رنگ توليد و در بازار تجهيزات دندانپزشكي عرضه ميشوند، رنگ آبي و سبز. رنگ آبي آن معمولي و بدون عطر است در حالي كه لاستيك هاي سبز رنگ، معطر به عطر نعنا ميباشد.
مزاياي لاستيك رابردم:
استفاده از لاستيك رابردم، فوايد زيادي به همراه دارد. تعدادي از مزيت هاي برجسته استفاده از اين محصول به شرح زير است:
- خطر سوزش در ناحيه دهان و همچنين آلرژي به ابزار و وسايل دندانپزشكي، تا حد زيادي كاهش مييابد.
- ايمني كافي و انعطاف پذيري لازم را براي كار دندانپزشك فراهم ميكند.
- در برابر فشار و كشش كاملا مقاوم و محكم است و دوام بالايي دارد.
- راحتي كار را دوچندان ميكند.
- كاملا مناسب براي مواردي كه بيمار نياز به عصب كشي و درمان هاي اندو دارد.
- ممانعت از انتقال عوامل عفوني تا حد زياد.
- فراهم كردن محيطي تميز و خشك براي ديد بهتر دندانپزشك.
موارد ممنوعيت استفاده از رابردم:
به طور كلي، توصيه ما استفاده از لاستيك رابردم براي ترميم ريشه، عصب كشي و اندودنتيكس است، به ويژه در حال حاضر كه با ويروس منحوس كرونا درگير هستيم و احتمال انتقال آن در مطب هاي دندانپزشكي بالا است، اين محصول جايگاه ويژه اي پيدا ميكند. اما سوال اينجاست كه آيا ميتوان از رابردم براي همه افراد استفاده كرد؟ در پاسخ بايد گفت كه براي بيماراني كه عمل رينوپلاستي انجام داده اند و به طور كلي، آنهايي كه به بيماري هاي تنفسي مختلف، مبتلا هستند، نبايد از لاستيك رابردم استفاده كرد.
اجزاي مختلف رابردم:
رابردم تنها از لاستيك و كلمپ تشكيل نشده، بلكه اجزاي ديگري نيز دارد كه مجموعهي همهي اين اجزا در كنار يكديگر، رابردم را تشكيل ميدهند. در رابطه با لاستيك رابردم و كلامپ رابردم به اندازه كافي اطلاعات داريم. اما ساير اجزاي رابردم در ادامه بررسي خواهند شد. با ما همراه باشيد.
فريم:
يكي از قطعات مورد استفاده در رابردم، قطعه اي U شكل است كه از جنس فلز يا پلاستيك فشرده ساخته شده و وظيفهي كنار زدن لاستيك رابردم از روي صورت بيمار را بر عهده دارد. به طور كلي اين قطعه، لاستيك رابردم را از محل كار دندانپزشك كنار ميزند تا فضاي باز بيشتري در اختيار وي قرار دهد.
دستمال رابردم:
دستمال رابردم به صفحه اي پنبه اي اطلاق ميشود كه بين دهان بيمار و لاستيك رابردم تعبيه ميشود تا بيمار احساس خوشايندي حين كار با رابردم داشته باشد.
لوبريكانت:
لوبريكانت يا لوبريكنت يك ماده محلول در آب ميباشد كه هميشه استفاده نميشود بلكه بنا بر تشخيص دندانپزشك ممكن است در اطراف نواحي سوراخ شده لاستيك رابردم، ماليده شود. هدف از اين كار، محكم شدن لاستيك رابردم و همچنين راحتتر شدن جايگذاري آن در دهان است.
پانچ:
پانچ همان وسيله اي است كه با آن ميتوان سطوح مختلف مانند كاغذ را سوراخ كرد. پانچ مخصوص رابردم قطعه اي است كه دندانپزشكان با كمك آن، لاستيك رابردم را سوراخ كرده تا دندان مورد نظر درون آن قرار بگيرد و كاملا ايزوله شود. پانچ رابردم، در اندازه هاي مختلف وجود دارد. اين اندازه ها عبارتند از:
- انسيزورهاي فك بالا
- انسيزورهاي فك پايين
- پرمولرها
- كانين ها
- مولرها
- اباتمنتهاي بريج
استامپ:
استامپ رابردم وسيله اي است كه به دندانپزشك اين امكان را ميدهد تا محل صحيح را روي لاستيك، پانچ كنند. در واقع قبل از پانچ كردن، جاي دندان روي لاستيك رابردم به وسيله استامپ قوسي شكل، حك ميشود و سپس محل مورد نظر پانچ ميگردد.
فورسپس رابردم:
فورسپس رابردم وسيله اي است كه با كمك آن، كلمپ رابردم را روي دندان جاگذاري ميكنند و باز براي برداشتن كلمپ از روي دندان نيز از آن استفاده ميكنند.
چرا برخي از دندانپزشكان علاقه اي به استفاده از رابردم ندارند؟
برخي از دندانپزشكان عزيزمان علاقه چنداني به استفاده از رابردم ندارند و ترجيح ميدهند بدون اين ابزار كار خود را انجام داده و دندان بيمار را ترميم كنند. علت اين امتناع از كاربرد رابردم، شايد اين باشد كه آنها معتقدند، نصب رابردم روي دهان بيمار، كار سخت و وقت گيري است و به سبب مهارت بالايي كه دارند گمان ميكنند ميتوانند از آن صرفه نظر كنند. به علاوه برخي از بيماران ممكن است حس ناخوشايندي از رابردم بگيرند و ترجيح بدهند بدون رابردم، تحت درمان قرار بگيرند.
حتي ممكن است در مواردي دندانپزشك ناچار به يك تزريق اضافه در لثه نيز بشود تا حس ناخوشايند بيمار را برطرف كند. همچنين شايد يكي ديگر از دلايل عدم محبوبيت رابردم در بين دندانپزشكان، اين باشد كه آنها عادت به استفاده از اين وسيله ندارند. با احترام به نظر تمام دندانپزشكاني كه از رابردم استفاده نميكنند، توصيه ما استفاده از اين وسيله است. رابردم علاوه بر محيط تميزي كه در اختيار دندانپزشك ميگذارد، بستر راحتي بيمار را فراهم ميكند و اگر دندانپزشكان كمي بيشتر به راحتي و حس خوب بيماران اهميت بدهند، خواهند ديد كه رابردم كمك شاياني در اين مسير به آنها ميكند.
انواع رابردم:
حقيقتا استفاده از رابردم در گذشته خالي از دردسر نبود و از اين جهت، حق با دندانپزشكاني است كه عقيده دارند نصب اين وسيله وقت گير و طاقت فرساست. اما چند سالي است كه شركت هاي توليد كننده، رابردم ها و كلمپ هاي پيشرفته اي طراحي و روانه بازار كرده اند. مدل هاي جديد بسيار راحت نصب ميشوند و به همين سبب، طرفداران زيادي دارند. اين مدل ها ديگر احتياجي به برش ندارند و تنها با پانچ لاستيك رابردم كاملا روي دندان مورد نظر فيكس ميشوند، بنابراين بسيار كاربردي هستند و اين امكان را به دندانپزشكان محترم ميدهند تا بتوانند بدون دغدغه از هدر رفتن وقت و انرژي خود، از رابردم استفاده كنند.
منبع :
برچسب: ،